Sormiruokaillen vai syöttämälla?

Meillä aloiteltiin kiinteitä Emman ollessa 5kk eli kaksi kuukautta sitten. Olin alussa jo ajatullut, että sormiruokailu voisi olla se meidän juttu. Neuvolassa kerroin myös ajatuksista sormiruokailuun ja siellä oltiin ihan kannustavia. Itseäni sormiruokailussa viehätti sen helppous. Laitat kaikille lautaselle ruuat valmiiksi ja kaikki saa samaan aikaan syötyä. Itsekkin saa rauhassa  syödä, kun ei tarvitse välillä syöttää. Meillä on nyt menty sormiruokaillen melkeen kokonaan viimeiset kaksi kuukautta.Siinä viidenkuukauden iässä Emma istui jo aika hyvin pieniä hetkiä syöttötuolissa. Joskus kokeiltiin myös sylissä syömistä, mutta osoittautui aivan liian hankalaksi. Itselleni tuli myös yllätyksenä, että esim. Bumbo-tuolissa ei saa ruokailla. Asento tuolissa ei ole turvallinen ruokailuun. Myöskään sitterit eivät ole turvallisia paikkoja ruokailuun. Ruokaillessa selän tulee olla aivan pystyasennossa ja vauvan pitää pystyä tarvittaessa kumartumaan etunojaan.


Meillä aloiteltiin maistelut keitettyllä/höyrytettyllä bataattilla, kukkakaalilla, parsakaalilla ja porkkanalla. Ruoka meni vähän sinne päin ja suurinosa vain muusautui käteen. Alussa oli hieman kakomista. Ensimmäisillä kerroilla pelästyin, mutta tämän jälkeen en ole enää kakoamista säikähtänyt.


6kk iästä lähtien ollaankin tarjottu Emmalle viisi ateriaa päivässä. Siihen asti vain maisteltiin kerran tai pari päivässä. Tässä kohtaa ongelmaksi muodostui, että mitä aamupalaksi ja iltapalaksi. Vaihtoehtojahan löytyy monia mitä voi tarjota, esim. muffinsit, apinaeväs, keksit, puurorieskat. Ohjeita löytyy pilvin pimein. Itsellä oli vahva ajatus siitä, että haluan opettaa Emman syömään puuroa. Kerran kokeiltiin kuinka se puuro menisi sormiruokaillen. Tein puurosta kasoja Emmalle, mutta lopputulos oli vain aivan kamala sotku, eikä mitään päätynyt suuhun. Noh sitten päätettiin kokeilla syöttämistä. Eihän meidän neidin suu lusikalle aukeakkaan. Lopulta saatiin jonkin aikaa Emma syömään puuroa, kun tein siitä tarpeeksi löysää ja laitoin täytettävään pussiin. Tällekkin tuli stoppi nyt 7kk iässä. Lähdettiin uudestaan kokeilemaan syöttämistä ja nyt sen onnistuukin! Suu aukee joka ilta niin hienosti, että Emman mielestä olen jopa liian hidas.


Meillä siis syödään nyt sormiruokaillen, sekä välillä syötetään ja välillä Emma saa syödä itse täytettävästä pussista. Mielestäni on turha olla ehdoton vain yhdelle ruokailutavalla. Vaihtelu virkistää ja pianhan voi jo vaikka antaa kokeilla itse lusikkaa tai haarukkaa. Omaa mieltämi helpotti kyllä suuresti kun Emma aukaisi vihdoin suun lusikalle. Saattaa hieman helpottaa myös ruokailua päiväkodissa kun on tottunut myös syöttämiseen.

~ Jennailona

Ei kommentteja