Sormiruokia pakkaseen - 5 vinkkiä

Miten sitä voisi arkea hieman helpottaa kun palaa töihin? Noh päätin sitten pitää yhden päivän jolloin teen pakkasen täyteen sormiruokia valmiiksi Emmalle. Emmahan on syyskuun isin kanssa kaksin päivät, kun mä palaan töihin. Tähän mennessä olen aina välillä tehnyt pakkaseen valmiiksi satsin liha- tai kanaruokia. Tämän lisäksi olen sitten tehnyt muutaman päivän satsin kasviksia valmiiksi lounaalle ja päivälliselle. Välipalalla ollaan sitten syötykkin pääasiassa tuoreita hedelmiä.



Suuret oli suunnitelmat kun aloin miettiä mitä kaikkea sitä voisikaan tehdä. Listalle kertyi kymmen erilaista sormiruokareseptiä. Neljä erilaista liha-, kana- ja kalaruokaa, kolme kasvisvaihtoehtoa, sekä 3 välipala reseptiä. Mielessäni ajattilin, että helposti nämä kaikki yhden päivän aikana tekee ja sitten olisi melkein kuukauden sormiruuat valmiina pakkasessa. Eihän se kuitenkaan ihan niin mennyt tietenkään.

Sormiruokiin löytyy netistä googlettamalla valtavasti erilaisi reseptejä. Lisäksi kannattaa katsoa myös facebookista varsinkin jos on ruoka-aineiden kanssa rajoitteita. Itse tykkään ehkä enemmän seurata reseptejä kirjasta, joten melkein kaikki reseptit katsoin sieltä. Suureen osaan resepteistä löytyy myös esimerkiksi kananmunaton vaihtoehto ja ainahan voi myös itse soveltaa. Meillä Emmalla ei ole vielä tullut esiin mitää ruoka-aine rajoitteita, joten pystyin suoraa reseptejä noudattamaan. Joidenkin ainesten kohdalla tuli hieman kyllä sovellettua, kun ei kaikkea kaapista löytynyt.

Olisi pitänyt jo alussa tajuta, että en saa kaikkea millään tehtyä. Välillä kokkailtiin Emma sylissä ja välillä taas odoteltiin kun muotit on jo käytössä ja uuni täynä. Välillä pääsi Emmakin koemaistamaan. Sain kuitenkin tärkeimmät tehtyä eli "päivälliset". Meillä siis lounas ollut aina pelkkä kasvisruoka ja päivällisellä lisäksi lihaa, kanaa tai kalaa.


Päivän aikana tuli tehtyä
  • makaroonilaatiko
  • parsakaali-hernemuffinsit
  • lihapötköjä
  • minimurekkeet (kana)
  • kalapuikot
  • kookosvehvelit
  • kvinoapihvit


Tekemättä jäi
  • kasvispihvit
  • apinaeväs
  • keksit


Siinä keittiössä touhutessa aina pikkuhiljaa mieleen muistui kaikkia pikku niksejä. Nämä saattaa joillekkin olla täysin itsestään selvyyksi, mutta jos joku on yhtä huono keittiössä kuin minä niin näillä vinkeillä onnistuu ainakin jotenkin

5 vinkkiä sormiruokien valmistukseen ja säilömiseen
  • Tee esivalmistelut. Esti kaikki tarvitsemasi ainekset valmiiksi pöydälle. Näin ei kesken kaiken tule yllätyksiä kun huomaatkin että jotain puuttuu. Kesken kaiken on ärsyttävä jousta pienen lapsen kanssa kauppaan.

  • Kokoa lelupussi. Pikkuisen ollessa hereillä hänet saa yllättävän pitkään viihtymään yksin lattialla leikkien, kun antaa yhden lelun kerrallaan. Varsinkin jos lelut ovat sellaisia millä ei ole hetkeen leikitty. Hermostuesaa voi aina antaa uuden lelun ja kappas saat itsellesi taas muutaman minuutin rauhallista kokkailuaikaa.

  • Jäähdytä silikoniset muotit juuri ennen taikinan laittamista. Tämä onnistuu esimerkiksi huuhtelemalla muotit kylmällä vedellä tai laittamalla hetkeksi pakkaseen. Näin varmistat, että leipomukset ei tartu muottiin kiinni.

  • Käytä piparimuottia apuna pihvien muotoiluun. Laita muotti pellille, täytä pihvimassalla ja painele massa tiiviisti muottii pikkulusikalla. Pihvit pysyvät kasassa paremmin kun massa on tiiviisti painettu ja samalla saa pihveistä vaikka ihania sydämiä.

  • Pakasta ruoat annospusseihin ja merkitse onko pussi lounas, päivällinen vai välipala. Näin meillä ainakin isikin löytää myös oikean ruoan pakkasesta. Sulattaminenkin käy nopeasti.


~ Jennailona

Ei kommentteja