Eroon tutista


Meillä tutti on ollut käytössä jo synnäriltä asti. Hirveästi ei edes oltu aikaisemmin mietitty koska siitä louvutaan. Ehkä sitten kun täyttää vuoden. Unikoulua kun pidettiin moni ehdotti tutin jättämistä samalla pois, ajateltiin kuitenkin hoitaa yksi asia kerrallaan. Tuntui kauhealta ajatus siinä vaiheessa tutti viedä toiselta pois.


Monesti kuulee sitä että 8-12kk iässä kannattaa tutista luopua. Ainakin viimeistään vuoden iässä. Onhan se tottakai helpompaa tuon ikäiseltä tutti ottaa pois kuin vaikka kaksivuotiaalta. Alle vuodenikäinen kun käyttää tuttia imemisen tarpeen takia. Kaksivuotiaalle on jo tullut tuttiin esineenä kiintymys. Silloin täytytkin keksiä tarinoita oravanpoikasista ja porovauvoista, jotka tarvitsevat tuttia vielä enemmän.

Meillä tutista luopumispäätös tehtiin aivan yhtäkkiä. Sinä päivänä kun mentiin päiväkotiin tutustumaan ajateltiin että olisikohan tässä hyvä hetki luopua tutista. Tajuttiin ettei Emma edes kaipaa tuttia. Sitä ei tarvitse öisin käydä nostamassa ja päivisin hän vain leikkii tutilla. Mitä jos ei viedäkkään päiväkotiin tuttia ollenkaan?

Tutustumiskäynnillä otettiin sitten asia esille hoitajan kanssa. Tämä ehdottikin heti, että kokeilkaa nyt ennen päiväkodin aloitusta tutittomuutta kotona ja tehkää sitten päätös. Noh, mehän jätettiin tutti pois siltä istumalta! Aamulla Emmalla oli tutti tavallisesti ja päiväkodin pihasta kun lähdettiin niin ei tuttia enää annettu hänelle. Eikä hän sitä enää edes kaivannut.

Muutamana ensimmäisenä iltana nukahtaminen kesti ehkä hieman pidempään. Öihin tuttittomuus ei vaikuttanut mitenkään, kun ei enää muutenkaan sitä öisin käyty nostamassa. Päivisin olisi ehkä itse kaivannut tuttia apuun Emman rauhoittamiseen kun iski kiukku. Näissä tilanteissa unirätti ajoi kuitenkin saman asian.

Turhaan ei siis asiantuntiat sitä toitota että tutti kannattaa ottaa pois jo alle vuodenikäiseltä. Eihän tuon ikäinen oikeasti muista koko tuttia enää muutaman päivän jälkeen. Tässäkin asiassa taitaa olla niin että vanhemista ajatus tuntuu kauhealta. Ja mitäs sitten jos alkaa kauhea kiukkukohtaus kaupassa tai bussissa eikä ole tuttia jolla saisi toisen nopeasti tyytyväiseksi. Tätä ehkä itse pelkäsin tutittomuudessa. Yllävästi näistäkin tilanteista selviää hyvin nopeasti myös ilman tuttia.

Millaisia kokemuksia teillä on tutista luopumisesta? Löytyykö tarinoita oravanpoikasista vai jäikö tutti vahingossa pois?

~ Jennailona

Ei kommentteja