Päivähoidon aloitus ja 4 vinkkiä paikan hakemiseen

Nyt on kaksi ensimmäistä viikkoa päiväkodissa takana ja päätinkin kooto teille vähän kuinka meidän päiväkoti taival lähti käyntiin. Tutustumassa oltiinkin jo kertaalleen käyty ja tästä voi lukea lisää edellisestä postauksesta. Ihan vieras paikka ei siis ollut, mutta tulihan siinä ekana päivänä hieman itku kun isi lähti pois.

Meillä tosiaan isi vie hoitoon ja äiti hakee. Mulla omat työt alkaa niin aikasin että hipsin aamulla hiljaa töihin muiden vielä nukkuessa. Aluksi oli ajatus että imettäisin Emman aamulla ennen kuin lähden mutta tästä luovuttiin ja isyysloman aikana. Hyvin ne aamut menee vaikka aamumaito joudaan pullosta. Päiväkodilla saakin sitten heti aamupuuron.Hirveästi on Emma saanut kehuja siitä kuinka reipas ja iloinen hän on ollut. Ensimmäisenä päivänä tuli itku muutaman kerran, mutta loppuviikosta ei enää kertaakaan. Taitaa pitää paikkaansa se että mitä pienempi lapsi on kyseessä sitä helpommin hän sopeutuu. Päiväkodin aloitus taisi olla meille vanhemmille isompi paikka kuin Emmalle. Jotenkin kyllä arvattiinkin, että Emma ei ole moksiskaan hoidon aloituksesta. Sen verran sosiaalinen tyttö jo ja paljon ollut hoidossa. Emma ei ole myöskään vierastanut ketään jurikaan.

Ensimmäisen päivän jälkeen Emma heräsi yöllä pieneen kipu itkuun. Kotona ruvettiin sitten pohtimaan mikä mahtaisi syynä olla tähän. Mietittiin että onko Emma saanut eri merkkistä korviketta tai vaikka paljon hapanmaitotuotteita. Noh ei ollut saanut. Hoitajat kertoivat että syynä tähän saattoi olla päiväkodin erilainen ruoka. On kuulemma hyvin tavallista että pienten vatsojen kestää hetki tottua uudenlaiseen ruokaan. Ruoka on siis maistunut Emmalle todella hyvin ja Emma on nyt saanut hoidossa kokonaan suolatonra ruokaa. Kuulemma syö aina ison annoksen ja lautasen aina tyhjäksi.

Päiväunissa olisi vielä vähän parantamisen varaa. Emmahan on aina nukkunut päiväunet ulkona ja nyt ne pitäisi nukkua sisällä samassa tilassa muiden lapsien kanssa. Koko ensimmäisen viikon ajan on Emma nukkunut vain vajaa tunnin joka päivä. Tämä on hieman vähän kun ne on päivän ainoat päiväunet. Tässä jälkeenpäin miettii että olisi pitänyt opettaa Emma nukkumaan sisällä ennen kuin päiväkoti alkaa. Nyt ollaankin tehty linjaus niin että viikonloppuna nukutaan myös kotona sisällä. Toki nyt kun ollaan oltu kipeänä kotona tämä viikko tästä ollaan lipsuttu.

Tällä viikolla ei olla siis oltu päiväkodissa kun vain perjantaina, koska Emma tuli kipeäksi. Olihan se arvattavissa, kun tyttö noulee kaikki lelut ja lattiat läpikotaisesti. Hommahan alkoi pienellä kuumeilulla ja flunssalla ja sitten tuli vielä silmätulehduskin. Onneksi saatiin tulehdukseen tippoja. Mä en vaan ymmärrä miten näille pienille rimpuilijoille pitäisi niitä saada laitettua. Jos joltain löytyy hyviä vinkkejä niin kertokaa! Kuuria on kuitenkin vielä muutama päivä jäljellä.


Ihanaa oli huomata kuinka Emma oikeasti tykkää olla päiväkodissa. Nyt perjantaina kun pääsi taas sairastelun jälkeen hoitoon niin sinne jäätiin nauraen ja hymyillen! Hoitajatkin sanoivat että taisi Emmalla olla tylsää kotona ja ikävä jo päiväkotia ja kavereita. Kaikki kaverithan ovat paljon vanhempia kuin Emma mutta sehän ei haittaa. Aina Emmaa hakiessa tulee niin iloiseksi kun muut lapset tuöevat kertomaan kuinka ovat vaikka silittäneet Emma-vauvaa tai leikkineet Emma-vauvan kanssa. Aina on myös joku lapsi heti eteisessä vastassa ilmoittamassa että "Emma-vauvan äiti tuli".

Koko ajan itsellä vain vahvistuu fiilikset siitä että tuli valittua juuri oikea päiväkoti. Henkilökunta on niin mukavaa ja asiantuntevaa. Muut lapset ja koko yleinen ilmapiiri on niin lämmin ja kutsuva. Yhtään ei enää tunnu pahalta ajatus siitä että Emma on niin pienenä aloittanut päivähoidon. Moni suosii pienen lapsen kohdalla perhepäivähoitoa ja tämä meilläkin oli ensin toiveena. Nyt jälkeenpäin omasta mielestäni ei päiväkoti ole mitenkään huonompi vaihtoehto. Varsinkin Emman ollessa ainoa vauva koko päiväkodissa vapaita sylittelijöitä löytyy aina!


Jos sieltä löytyy muita pienten ihmisten vanhempia joilla päivähoitopaikan haku edessä niin tässä muutama vinkki!
  • Vaikka tiedossa ei olisi vielä päivähoidon aloitus ajankohtaa kannattaa lähteä ajoissa tutustumaan oman kaupungin tarjontaan, vaikka jo vuottakin aikaisemmin
  • Jos kaupungillanne järjestätään päivähoitotori tai muu vastaava tapahtuma, jossa esitellään alueenne päivähoito mahdollisuuksia kannattaa käydä tutustumassa ja juttelemassa vaikka jokaisella eri pisteellä
  • Ota rohkeasti yhteyttä eri päivähoitopaikkoihin ja käy tutustumassa
  • Kun tiedät hoidon aloitus ajankohdan jätä hakemus heti!

Saattaa tuntua hieman hassulta, mutta suurimmilla kaupungeilla ja suosituimpiin paikkoihin jotkut laittaa hakemuksen jo ennen vauvan syntymää. Me laitettiin meidän päiväkotiin hakemus noin puolivuotta ennen hoidon aloitusta.

~ Jennailona

Ei kommentteja