Vauvavuoden mieleenpainuvimmat hetket

Joulukuussa päättyi meidän vauvavuosi kun Emma täytti vuoden. Moni on varmasti kuullut kuinka vauvavuotta sanotaan todella raskaaksi ajaksi ja jopa joskus pelotellaan. Onhan vauvavuosi tottakai omalla tavallaan raskas. Kaikki on uutta ja ihmeellistä, eikä millään kaikkeen tulevaan voi varautua. Kaiken kuitenkin oppii aikanaan ja avun kanssa kaikesta selviää. Jos Vauvavuoden aikana tuntuu siltä että ei vaan jaksa enää. Ei ole todellakaan mikään häpeä pyytää apua. Itse huomasin vauvavuoden aikana kuinka siinä tuli myös itse kasvettua huimasti. Vauvavuosi tuo mukanaan myös paljon unohtumattomia hetkiä ja uusia ystäviä.
Lastenosasto
Ennen synnytystä tuli mietittyä paljon sitä että halutaanko viettää lapsivuodeaika osastolla vai hotellissa. Silloin ei käynyt mielessäkään, että se saatetaankin viettää lastenosastolla. Emma päätyikin suoraan synnytyksestä lastenosastolla, mutta onneksi tämä aika jäi meillä todella lyhyeksi. Lastenosasto asiana pelotti ensin paljon. Kuitenkin lopulta siitä on jäänht vain ihania muistoja. Toki vauvavuoden alku oli aivan erinlainen mitä oli kuvitellut.Koliikki
Joskus vauvavuosi voi alkaa hieman kivikkoisesti. Meillä ensimmäiset kolme kuukautta meni koliikkia kärsiessä. Yöt valvottiin ja itkettiin, päivällä nukuttiin. Tällöin ei juurikaan tullut kotoa poistuttua tai tehtyä mitään. Päivät menivät sumussa eteenpäin. Suurin pelastus tällöin oli pienet lomailut mummalaan. Silloin sai hetken itsekkin hengähtää, kun ympäristö vaihtui ja oli apuakäsiä. Tälläisinä hetkinä ei ole mikään häpeä pyytää apua. Jos koliikki jatkuu pitkään siinä saattaa iskeä epätoivo jokaisella ja hermot olla lopussa. Reissut
Meillä tuli vauvavuoden aikana reissattua paljon Suomen sisällä, lähinnä Helsinkiin ja mummalaan turkuun. Junassa Emma on ollut niin monta kertaa etten edes pysy enää laskuissa. Juna on kyllä ehdottomasti paras tapa matkustaa vauvan kanssa. Alussa Emman ollessa vielä todella pieni oli helppoa ajoittaa junamatkat päiväuniaikaan niin sai itse nautiskella matkalla rauhassa kahvia. Nyt kun ikää on jo vähän enemmän niin tarvitaankin hieman virikettä matkaan mukaan.Ehdittiin me yhdessä käydä myös kaksi kertaa laivallakin. 3kk iässä tehtiin miniristeily Turusta Tukholmaan ja 6kk ikäisenä Helsinki-Tukholma risteily. Mielestäni reissuja pienen vauvan kanssa ei kannata pelätä. Meillä kaikki reissut sujunut aina niin hyvin. Muistaa vaan mennä reissussa vauvan ehdoilla ja välttää turhaa aikataulutusta!Ystävät
En ole varmastikkaan ainoa äiti joka on kokenut olonsa yksinäiseksi vauvavuoden aikana. Ennen vauvantuloa sitä haaveile kotona olemisesta ja lomasta töistä. Nopeasti sitä kotona ollessa alkaa kuitenkin kaivata lisää tekemistä ja aikuista seuraa. Onneksi on monia erilaisia tapoja löytää samassa elämäntilanteessa olevia ihmisiä matalalla kynnyksellä. 

Me liityttiin Emman kanssa kaupungin tarjoamaan maksuttomaan vauvaryhmään. Ryhmän kanssa kokoonnuttiin aina kerran viikossa ja tämä oli suljettu ryhmä. Meillä kävi myös niin hyvä tuuri että kaikki vauvat olivat hyvin saman ikäisiä. Suljetussa ryhmässä tuli tutustuttua kaikkiin paljon syvemmin kuin avoimessa ryhmässä. Myös itselleen vaikeista asioista oli helppo puhua. 

Sosiaalisen median ja Facebookin käyttä löytyy paljon ryhmiä, joista en edes tiennyt! Vasta monta kuukautta Emman syntymän jälkeen löysin ryhmän jossa oli vain joulukuussa syntynäiden äitejä. Tämä ryhmä oli siis perustettu jo ennen vauvojen syntymää. Tätä kautta löytyikin sitten vielä ryhmä oman alueeni joulukuisten äideistä. Tällä ryhmällä ollaankin monesti tavattu vauvavuoden aikana. 

Vauvauinti
Me aloitettiin heti 3kk ikäisenä vauvauinti ja jatkettiin aina vauvavuoden loppuun asti. Emma nautti uimisesta niin paljon! Uintihetket oli aina ihania, kun toinen oikein innostui vedessä leikkimään ja kokeilemaan uusia asioita. Vauvauinti on myös älyttömän hyvä paikka löytää uusia ystäviä. Meillekkin tarttui altaalta mukaan yksi hyvä ystävä. Tolihan sitä myöa kolme diplomia saavutettua. Viimeisimpänä taitona Emma oppikin itsenäisen sukellukseen lähdön altaan reunalta.

Uudet taidot
Se on aivan mieletöntä kuinka paljon vauvat oppivat ensimmäisen vuoden aikana. Joka kerta kun jotain uutta opittiin oli se yhtä suurta riemua. Ensin opittiin kannattelemaan päätä, sitten istumaan ja sitten päästiinkin jo eteenpäin. Mielestäni oltiin vähän onnekkaita siinä suhteessa että Emma ei hirveän pienenä lähtenyt liikkeelle tai oppinut kävelemään alle vuoden ikäisenä. Emma on aina keskittynyt enemmän jutteluun kuin kauhealla vauhdilla eteenpäin pääsemiseen. Ensimmäiset naurahdukset ovat ehkä parhaiten jäänyt mieleen! Joitain hetkiä on onneksi onnistunut saamaan videolle. Näitä on aivan ihana välillä katsella ja muistella kuinka nopeasti kulunut vuosi on mennyt.
~ Jennailona

Ei kommentteja